Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Een schrijftolk inzetten

Als je slechthorend of doof bent, dan kun je gebruikmaken van een schrijftolk. Een schrijftolk typt alles wat gezegd wordt én wat er in de omgeving te horen is. Zo heb je live ondertiteling en kun je ontspannen deelnemen aan een gesprek.

Hoe regel je een schrijftolk?

Dat kan op twee manieren. Vraag een schrijftolk aan via mijn.tolkcontact.nl. Of stuur een schrijftolk die je al kent een berichtje – bijvoorbeeld via WhatsApp – om te vragen of die voor jou kan tolken.

Heb je nog nooit een tolk aangevraagd via mijn.tolkcontact.nl? Geen zorgen. Het werkt heel eenvoudig. Wil je er meer over weten? Bekijk dan deze uitgebreide uitleg over hoe je een tolkopdracht kunt invoeren op mijn.tolkcontact.nl.

‘Het was fijn dat de tolk uit de buurt kwam, en het lokale dialect kon verstaan!’

– Yvonne zette een schrijftolk in toen zij werd gehuldigd | lees meer

Wat kost het inzetten van een schrijftolk?

Als je slechthorend of doof bent, dan heb je recht op tolkuren. De overheid betaalt dan voor het inzetten van de tolk.

Wat moet ik allemaal regelen voor een schrijftolk?

Het is fijn als je de tolk vooraf wat extra informatie stuurt zodat die zich kan voorbereiden. Bijvoorbeeld waar de afspraak over gaat, wie er aanwezig zijn bij de afspraak, en andere handige informatie.

Een schrijftolk heeft verder weinig nodig. Alleen een tafel en een stoel (liefst zonder armleuningen). Apparatuur neemt de tolk zelf mee. Je hoeft zelf dus niets mee te nemen of te installeren. De schrijftolk geeft je tijdens de afspraak een tablet waar je de tekst op kunt lezen. De tekst kan via een linkje ook worden getoond op een groot scherm. Dat is handig als meerdere mensen willen meelezen.

Moet de schrijftolk naast me zitten?

De schrijftolk hoeft niet naast je te zitten. Sterker nog: de tolk kan zelfs op afstand via een videoverbinding voor je tolken. Het is wel belangrijk dat de tolk alles kan horen wat gezegd wordt.

‘Ik werd heel emotioneel van de lieve woorden van mijn nichtjes.’

– Frances zette een schrijftolk in bij de begrafenis van haar oom | lees meer

Hoe kan een schrijftolk zo snel typen?

De schrijftolk typt op spreeksnelheid mee wat er gezegd wordt. Dat kan omdat de tolk een speciaal toetsenbord heeft: een Velotype Pro of Veyboard. Door meerdere toetsen tegelijk in te drukken, kan de tolk lettergrepen, woorden en zelfs hele zinnen laten verschijnen. Met een gewoon toetsenbord zou de tolk nooit zo snel kunnen typen.

Maakt het typen van de schrijftolk lawaai?

Misschien vraag je je af: maakt dat typen geen lawaai? Ja, horenden kunnen de tolk horen typen, maar de nieuwe toetsenborden zijn best stil. En de tolk hoeft niet direct naast iemand te zitten. Die afstand zorgt er ook voor dat het geluid zachter is.

Meer weten?

Wil je meer weten over het inzetten van een schrijftolk of een tolk Nederlandse Gebarentaal? Klik eens rond op deze website of neem contact met ons op.

‘Met een schrijftolk erbij hou ik meer energie over’

– Saskia zet een schrijftolk in bij haar vrijwilligerswerk op basisscholen | lees meer